HOX! Tämä postaus on osa kesä-opintojani, kurssiin Sosiaalinen media työyhteisöjen välineenä.

 

Työyhteisössä sosiaalisia verkkotyökaluja käyttävän henkilön tulisi tutustua erittäin tarkkaan palvelun käyttöehtoihin ja miten se jakaa tietoa esimerkiksi kolmannelle osapuolelle. Matkailualalla monilla organisaatioilla on esimerkiksi omat apit ja veikkaanpa, että kovin moni ei ole lukenut kunnolla niiden käyttöehtoja. Toisaalta, onko sillä väliäkään, koska monesti on palvelun kannalta oltava appi käytössä ja esim. jakaa sijaintitiedot sinne jotta siitä hyötyy mahdollisimman eniten.

 

Matkailualan organisaatiot tai vaikka tietosuojavaltuutettu voisivat tehdä tempauksen jossa kerrottaisiin avoimesti ja selkeästi matkustamiseen liittyvistä tietosuoja-asioista. Organisaatioiden avoimuus ja läpinäkyvyys tietosuoja-asioissa nostaisivat normaalin matkailijan osaamista ja tietotaitoa. Se antaisi organisaatiosta myös luotettavan, rehellisen sekä asiantuntevan kuvan.

 

Organisaation sisällä tulisi myös tiedottaa näistä asioista selkeästi henkilökunnalle. Monessakohan organisaatoissa on tällä hetkellä tietosuojavaltuutettu? https://tietosuoja.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tietosuojavaltuutetun-toimistolle-on-ilmoitettu-noin-1500-tietosuojavastaavaa-onko-oma-organisaatiosi-tehnyt-ilmoituksen-

 

Mielestäni organisaation sisällä piilee erittäin suuri riski, jos ei asianmukaisesti suojata henkilökohtaisia tietoja. Esimerkiksi identiteetti varauksen riski kasvaa ja myös mielestäni organisaation luotettavuus laskee. Se voi alkaa pitkällä tähtäimellä vaikuttamaan myös organisaation imagoon paitsi työnantajana mutta myös asiakkaiden silmissä kun tieto alkaa leviämään esimerkiksi lehdistöissä.

Ihan vähän aikaa sitten IBM julkaisi raportin sekä tiedotteen, jotka liittyvät matkailualan tietoturvariskeihin. Onko sulla käynyt mielssä, että esimerkiksi yleisen usb-latauspisteen käyttö voi olla tietoturvariski?

https://www.talouselama.fi/uutiset/lentokentan-usb-latauspisteilla-voi-piilla-tietoturvariski-puhelimen-lataaminen-ei-valttamatta-kannata/93ff33f8-9916-4b6d-8c0e-55d666d86aba

 

Poliisi ja tulli sai Suomessa luvan automaattiseen kasvon tunnistukseen – Kiinassa ja Venäjällä tekniikka on jo pidemmällä ja käytössä: tiedostaako turistit asian ja miten esim. yksityisyydensuoja pätee?

https://twitter.com/ippu/status/1136694551194820608

 

Joissain organisaatioissa on käytössä Työsopimuksen liitteenä tietosuojatesti joka tulee suorittaa hyväksyttävästi. https://keskustelu.suomi24.fi/t/15661189/tyonantaja-vaatii-arjen-tietosuoja-testin-suorittamista#comment-97893659

 

Herääkö sulla jotain ajatuksia tähän aiheeseen liittyen?